sobota 2. srpna 2014

Letní brigáda - prodávání ve stánku s ovocem a zeleninou

Jakmile jsem dokončila maturitu, naskytla se mi pracovní příležitost. Prodávat v blízké vesnici ve stánku s ovocem a zeleninou. Slíbeno jsem měla pět set korun denně na ruku a ještě si jíst co chci a dostávat domů nějaké mňamky, které se neprodaly. První den jsme přijeli na ono místo, kde jsem měla prodávat. Měla jsem stát u celkem frekventované silnice, kde se mi vůbec nelíbilo. Říkala jsem si, že to přežiju, vedle sebe jsem měla travnatý plácek, kde jsem si chtěla rozkládat deku, na které bych se mohla opalovat a číst si.

První (a také poslední) den, kdy jsem dostala dokonce 700,- a ještě všechno tohle domů! Tři kila jahod, jarní cibulku, kedlubny, hrášek, papriky, okurky. Není divu, že jsem byla nadšená, bohužel nadšení hodně rychle opadlo...
Ze začátku to bylo super, auta tam stavěla stále, takže já si za celý den nestačila sednout. Tržby byly dobré a ještě jsem každý den stačila sníst kila ovoce a zeleniny a další kila si brát domů. Auta na mě troubila, mávali mi pěkní kluci, takže i jsem se tam hezky sebevědomě usmívala. Bohužel tohle všechno odeznělo v několika dnech a já si začala všímat jenom samých negativ:

Šéf - toho jsem chvílema upřímně nesnášela. Byl to takový buran z vesnice, který pomalu nevěděl, kolik je dva plus dva a neustále se mě snažil poučovat. Na všechno dával hrozně vysoké ceny a myslel si, jak na tom vydělá, přitom kdyby je dal nižší, lidé by nakupovali mnohem víc a nemusel by toho tolik vyhazovat. Strašně na tom prodělával, ale to vlastně nebylo mojí starostí. Pro mě nejhorší bylo, že si mě dobíral za moje vzdělání. Vysmíval se mi, že mám maturitu (sám sotva dodělal výučák), že to k ničemu není, dokonce mi řekl, že mi je maturita k hovnu. Umírala jsem touhou ho poslat do prdele :D, ale stále jsem se uklidňovala tím, že svého šéfa je přirozené nemít rád.

Zákazníci - ty dokázali být taky pěkně zlý a nadávat, obzvlášť kvůli cenám tam na mě řvali a nenechali si vysvětlit, že já jsem si ty ceny nevymyslela. Spustili na mě s tím, že já tam prodávám, tudíž já beru veškerou zodpovědnost na sebe, jak ceny, tak kvalitu zboží.

A jiní (místní) mi zase udělali velikou radost, když mi přinesli ochutnat koláčky, které upekly s ovocem, které si u mě koupili :).
Lhaní - všem jsem musela tvrdit, že je zboží české a přitom... Pak když se mě neustále vyptávali, jak je to možné, že oni mají jahody sotva zelené a já už mám červené a slaďoučké, neměla jsem slov. I když to všechno chutnalo výborně, šéf nechápal, že lidi nejsou úplně blbý.

Přerostlé brambory, největší měla zhruba kilo a ty zrovna opravdu české byly. Nikdo mi to nevěřil :D.
Peníze - jahodová sezóna pomalu odcházela, lidé přestali nakupovat, tržby se snížily na polovinu a on mi pak dal třeba i jen tři stovky na den. Ta práce mi sebrala devět hodin volného času, tudíž to je cca 33 korun na hodinu a to je šílený! Tak jsem si začala brát "dýška" do kapsy, nepočítala jsem, kolik mi tam kdo nechal, ale nějaké drobáky jsem si každý den vzala. Občas jsem měla výčitky svědomí, ale říkala jsem si, že když on může být svině, tak já taky.

Práce u silnice - denně tamtudy projely stovky kamionů a tisíce aut, smrdělo to tam a ještě se na mě z okýnka otočilo 90% řidičů. Připadala jsem si strašně trapně a nikdy tam neměla chvilku klidu.

Záchod - musela jsem chodit do křoví a vždy ještě sehnat někoho, kdo stánek pohlídá. To bylo opravdové peklo, měla jsem si zažádat o příplatek za práci ve stíženém prostředí :D. Místo toho jsem dostávala míň a míň.

Počasí - hezky na opalování bylo pouze jenom jeden den a to ten poslední. Navíc když začalo pršet a já nestačila zboží schovat pod miniaturní stánek, opět jsem byla seřvaná. A radši ani nebudu počítat dny, kdy jsem se domů vrátila úplně promrzlá a promočená.

Nuda - poslední dny třeba zastavilo jedno auto za hodinu a to už bylo vážně k nevydržení, čas se táhnul a já jen přemýšlela, jak se mu to na to vykašlat.

Měla jsem spoustu času si to tam každý den takhle pěkně naaranžovat :D.
Nakonec to dopadlo tak, že on zjistil, že mu to tam vůbec nevynáší a na mě bylo vidět, že jsem naprosto vyřízená a na začátku července jsme se dohodli, že skončím. Byla jsem hrozně ráda, protože jsem tu brigádu chtěla tak jenom na ten červen a pak si užít prázdniny. Pravdou je, že jsem stále někde utrácela, takže finance mi hodně rychle došly, ale lepší být bez peněz, než tenhle teror :D!

Ještě jsem se rozhodla zamyslet se nad klady, takže každopádně je to zkušenost do života, už nikdy nebudu nikde prodávat, i kdyby to měla být poslední práce na světě! Za měsíc jsem do sebe dostala tolik vitamínů, co snad za celý život ne. V té vesnici jsme se po letech shledaly se sestřenkou a když teď přijdu posedět do místní hospody, říkají mi Jahůdko :D. Mimochodem jsem si rovnou schovala peníze na Vánoce a už nebudu muset šetřit, jupí :).
A ochutnala jsem ty největší, nejčervenější a nejsladší jahody a třešně!



Také máte za sebou nějakou podobně příšernou práci nebo brigádu :D?

38 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. tak to muselo být k nevydržení...my když jedeme kolem takových stánků, tak většinou nezastavujeme, protože je to vždy předražené

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě řekla, že jim tam chudinkám zastavovat začnu :D.

      Vymazat
  3. Čoveče, nemít rád šéfa není přirozené :-D
    Jinak fajn článek, i když byl o negativní zkušenosti, dobře se to četlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to asi záleží, jakou práci máš :D,nejradši bych si byla šéfem sama :D. To jsem moc ráda :)).

      Vymazat
  4. Holka moje zlatá.. ty ještě nevíš co je teror.. :-)
    chodím do práce od půl sedmý ráno, někdy i do 7 večer.. jsem účetní.. a at udělám cokoli šéf na mě řve.. vždy najde důvod.. jsem z toho unavená, ale hypotéka je dobrý důvod zůstat v práci..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti vůbec nedivím :(, ale aspoň jsi v kanceláři, stát celej den u silnice bylo vážně o nervy :D.

      Vymazat
  5. Mmmm, tak to je teda mazec. Taky mám špatnou zkušenost ~minulý rok jsme byli 14 dnů na chmelu, pracovali jsme 13,5 hodiny denně kuse. K tomu jsme tam měli strojní, kteří nám od prvního dne pořád sprostě nadávali, takže velká šikana na pracovišti + děsný chování šéfa

    OdpovědětVymazat
  6. "Pěkný" zážitek, teda. Ale znáš to: co tě nezabije, to tě posílí. A rozšíří obzory. Mimochodem: co já bych právě ted dala za obyčené normální "české" (at už byly odkudkoliv) borůvky. V Anglii se bohužel nenosí. Mají tady jen ty falešné kanadské odrůdy, které vůbec nejsou uvnitř tmavé zato jsou velké jak tři NORMÁLNÍ :-( (jasně, kvalita se dožene kvantitou :-( )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se to snažím brát pozitivně, když už to mám za sebou :). No já zrovna nejsem moc velký fanda borůvek, ale ptali se po nich lidé hodně :D.

      Vymazat
  7. Já se musím přiznat, že jsem na brigádě v životě nebyla a to už je mi 20 :D Někdy si říkám, že by bylo fajn mít vlastní peníze, ale pak si vždycky řeknu, že si radši užiju prázdniny :D Nenašla jsem jedinou práci, kterou bych byla schopná akceptovat a ještě se v životě napracuji dost. Co tak mluvím s lidmi, tak brigády skoro všichni vzdali a radši si našli běžnou práci na částečný úvazek po celý rok ke studiu. Nejčastěji v nějakém obchodě s oblečením. To bych tedy dělat nechtěla, přece jenom někdy je toho ve škole fakt hodně. Ale zas si tolik nestěžují, jako kamarádi pracující v mekáči nebo jako uklízečky v restauracích, takže ono něco najít je těžké. Ale máš dobrou životní zkušenost a to se počítá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem to takhle měla, všichni se honili za brigádou a já si spokojeně užívala prázdnin, tohle mě odradilo úplně :D. Teď nastupuji na vysokou a chtěla bych práci třeba na dvě hodinky denně, ale to se pak teprve zblázním, jak málo času budu mít :D.

      Vymazat
  8. K silnici bych prodávat nešla, to ani kila ovoce nezachrání, ale určitě je to zkušenost.Člověk na tyhle brigády vždycky potom kouká jako na zkušenost a předtím by se picnul. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :), jak jsem psala, ze začátku se to zdálo vážně super :D.

      Vymazat
  9. Ani se ti nedivím, že si skončila, já bych to asi ani tak dlouho nevydržela :D Já měla teď kšeft v uklízení. Dva byty za 1000 což docela šlo, sice ten jeden byt byl příšerný a strávila jsem na něm asi 7 hodin -_- ale druhý byl pohoda za půl hodiny uklizený :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je zase dobrý, když si to pak spočítáš, za kolik práce jsi dostala takový peníze, tak je to fakt fajn :)).

      Vymazat
  10. I když to byla asi hrozná brigáda tak to "ale říkala jsem si, že když on může být svině, tak já taky." mě hrozně pobavilo. :D :D Já jsem byla minulý rok na pěkně šílené brigádě - 3 dny jsem dojíždla hrozně daleko, jen abych mohla prodávat lístky na nějaké blbé soutěži s auty a to tam pršelo, a tak - hrůza. :D Ale měli jsme zas dobrého šéfa. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem pobavila :D, jako to počasí není vůbec žádná sranda =/, aspoň, že jste toho šéfa měli v pohodě :).

      Vymazat
  11. Chúďatko! Uff, no predávať by som nešla ani ja, niesom stavaná na prácu s ľuďmi :D a už vôbec niesom stavaná na šéfov, ako bol ten tvoj :D Ale stáť stále u cesty, nemať kde ísť na záchod, moknúť v daždi... dievča ty fakt mala žiadať viac... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od té doby si říkám, že nejhorší je práce s lidmi, jenomže to je téměř každá práce :D. Kdyby si aspoň na ostatních neléčili ty své komplexy, bylo by to fajn :D. To jsem asi měla, ale s ním nebyla rozumná řeč :).

      Vymazat
  12. Ze začátku článku jsem si říkala, že to třeba nakonec nějak dobře dopadne... a ono ne. S tím šéfem Ti úplně rozumím, takových podobných znám spoustu. Já jsem zatím nikde nebrigádničila, když jsem fotila, tak jsem si vydělávala sama na sebe a zodpovídala jsem taky jenom sobě. Než zažít tohle, je vážně lepší nějaké peníze oželet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tos musela mít super, také si říkám, že nejlepší je být si šéfem sám, ale to se ne vždy úspěšně podaří :).

      Vymazat
  13. Tak to muselo být peklo. Práce s lidmi musí být hrozná, jsou nepříjemní a kor v obchodech si myslí, že jsou něco víc. Mamča má květinářství a kolikrát už je taky pomalu pošle do pr*, :D Já nějak vyloženě špatnou nemám. Uplně první jsem měla ve 13 přes tetu v eurestu, kde jsem vydávala jídlo, ale musela jsem tvrdit, že je mi víc. :D Asi v 16 jsem pak byla znovu, ale tentokrát už tam teta nedělala a ženský, co se mnou dělali byly příšerný, připadala jsem si jak debil a jejich otrok. Byla jsem ráda, že ty dva týdny mám za sebou a najednou mi zavolala znova pani, že by mě potřebovali. Já neumím řikat ne a lhát, tak jsem odsouhlasila a pak prořvala večer :D Naštěstí to zas odvolali. :D
    A v 17 jsem si našla stálou brigádu ke škole, hlídání dětí. Super rodina, dobrý peníze a já byla spokojená, měla jsem to po celý rok a po škole si našla na plný úvazek a hlídáním se už živim. Bohužel tamtu rodinu jsem musela nechat, už jsem nezvládala. :)
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mamce vůbec nedivím :). Také jsem jednou dělala v obchodě, doplňování zboží, byli jsme čtyři kamarádi a do měsíce nás všechny vyhodili z tak blbých důvodů a ještě nás tam sotva pozdravili, děs :D. Jestli máš děti ráda, tak to musí být úžasné :), já s dětmi nevycházím dobře, takže by mě nic takového asi ani nenapadlo :D.

      Vymazat
  14. Jéé, to by se mi líbilo taky. To musíš být pořádně naladěná na zeleninové vlně :D:)))
    Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tos asi článek pořádně nečetla, když by se ti tam líbilo ;).

      Vymazat
  15. ejha klobuk dole ze si vobec tolko vydrzala..podla mna to bola (asi) dobra skusenost, cosi si teda zarobila ale ja by som to asi nerobila.aj by som sa bala ze co keby ma niekto okradol :/

    OdpovědětVymazat
  16. to jednání je na prd ...ale co si budeme povídat, dneska je to běžné :(( přitom by šlo úplně jinak :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě no, rodiče mi taky říkali, co si myslím, že pracovat budu muset celej život :D :(.

      Vymazat
  17. Už podle první fotky mi bylo jasné, že to není z jeho zahrádky :D Jinak se řídím podle pravidla "O vzdělání nemluv", protože když máš maturu nebo vysokou, spousta lidí si tě začne dobírat, různě testovat, atd. a je to hodně nepříjemné. S dýškama do kapsy jsi udělala dobře, však je lidi nechávali tobě :) A co se týká kladů, jakože to byla dobrá zkušenost do života, tak ono bohužel takových zkušeností asi ještě bude víc :( Dneska to ani v práci, ani na brigádách není žádná sranda, jak psaly holky výš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za hezký komentář :). O té maturitě jsem se zmínila jednou a měla to na talíři měsíc a když jsem pak řekla, že potřebuju volno, abych mohla jet na přijímačky, no tak to vůbec... Já si říkám, že vezmu cokoliv, když u toho nebudu muset tvrdnout někde venku a doslova čekat až zahřmí :D.

      Vymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Jej tak to je mi líto, zažívám teď něco podobného, prodávám sýry, ceny strašně vysoké, chodí tam málo lidí a důchodci mi věčně nadávají na ceny... Vedoucí mě věčně stresuje a seřvává za každou kravinu, už se mi tam pokazily 3 lednice a pořád dokola jsem přesouvala zboží, aby se nezkazilo (ty lednice jsou už šíleně staré a prý je už několikrát opravovali...), 12 hodin stojím na nohách, jedinou útěchou jsou ti zákazníci, kteří si tam přijdou popovídat, nebo pochválit, jak jsem pěkná slečna a něco si koupí, to vždycky potěší, ale pokud v téhle práci skončím, tak se už nikdy do ničeho podobného hrnout nebudu! A je to šílené jak málo ti pak za ten den dával :-o no aspoň jsi to tam mohla jíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéžiš, tak to přeji hodně štěstí a pevné nervy! Aspoň nějaké potěšení tam z toho máš a určitě nemusíš stát vystrčená někde u silnice :)).

      Vymazat
    2. To je fakt, kdybych to měla venku, taky bych to už vůbec nedala :D. Uvidím, jak to půjde dál, tento týden dělám zase 2 dny za sebou..

      Vymazat
  20. S takovou prací už mám také své zkušenosti. Ne teda ve stánku, ale v klasickém obchodě s ovocem a zeleninou. Trochu mě mrzí, že ho nedávno zrušili a já se díky tomu ocitla bez práce. Prácě prodavačky mě ale bavila, tak bych se k tomu ráda zase vrátila. Nabídka pracovních míst v tomto oboru je naštěstí docela velká, takže pevně věřím, že se mi brzy nějaké nové místo najít podaří.

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za krásné komentáře ♥.